Nederlands Dagblad: Wie een kerk zoekt heeft niks aan adresgegevens

Via kerkwijzer.nl kun je een kerk zoeken met ‘duidelijke uitgangspunten’, een ‘warm welkom voor zoekers’ of die ‘geëmancipeerd’ is. Kerken die daar gevonden willen worden, moeten zichzelf aanmelden.

 

Stel, een studente gaat op kamers wonen in Groningen. Ze weet niet meer zo precies wat ze gelooft en zoekt daarom een kerk waar ze alles kan bevragen. Hoe vindt ze dan de gemeente die bij haar past? Om haar en andere kerkzoekers op weg te helpen, ontwikkelde een groep christenen vrijwillig de website kerkwijzer.nl. Daar kun je een kerk zoeken op basis van je locatie en een aantal kenmerken, zoals gastvrijheid, sfeer en muzikale diversiteit. Want wie op zoek is naar een nieuwe kerk, wil meer weten dan alleen de adresgegevens en de naam van de predikant, is de gedachte.

Theoloog en schrijver Reinier Sonneveld is een van de initiatiefnemers achter de kerkwijzer. ‘We wilden zo neutraal en concreet mogelijk eigenschappen van een kerk formuleren. Is ze toegankelijk voor mensen in een rolstoel, zijn er voorzieningen voor slechthorenden, speelt er orgel­muziek? Op basis van dat soort gegevens kiezen mensen een kerk. Voor homoseksuelen is het bijvoorbeeld belangrijk dat er een visie is op homoseksualiteit. Andere mensen vinden het juist belangrijk dat er uit de Heidelbergse Catechismus wordt gepreekt.’

hoofddeksel

Iedereen kan zelf een kerk aanmelden op de site, via een uitgebreide vragenlijst. Op basis daarvan schetsen de makers van de site zo objectief mogelijk een profiel van de gemeente. Zo kun je bij de vraag naar de sfeer van diensten kiezen uit zinnen als: ‘Er zijn momenten van stilte, bijvoorbeeld voor stil gebed’, ‘De volgorde van de bijeenkomst (liturgie) en diverse uitgesproken formules is vastgelegd’ en ‘Mannen dragen hier meestal een pak, vrouwen een rok en een hoofddeksel’.

Op basis van de vragenlijst krijgen kerken een aantal eigenschappen toegedicht, zoals geëmancipeerd, aandacht voor minderheden of gastvrij. Sonneveld: ‘Als iemand fan is van een bepaalde kerk en je vraagt hem of zijn gemeente gastvrij is, vult hij natuurlijk een 10 in. Daarom vragen we naar concrete aanwijzingen waaruit die gastvrijheid moet blijken.’ Er zitten ook vragen tussen over wat de kerk doet voor mensen aan de rand van de samenleving, of vrouwen een leidinggevende functie mogen bekleden en wat voor activiteiten er worden georganiseerd voor verschillende leeftijdsgroepen.

Het idee voor de kerkwijzer ontstond doordat de makers ontdekten dat ze los van elkaar al jaren droomden van zo’n site. Vijf jaar geleden begonnen ze met denken, ontwerpen en bouwen. Alles in eigen tijd, met een startbudget van de Protestantse Kerk in Nederland.

Sonneveld: ‘Toen mijn vrouw en ik jaren geleden op zoek gingen naar een kerk in Utrecht, raakten we na twee uur zoeken verdwaald op Google. Dat soort ervaringen krijgen we vaker van mensen te horen. Veel mensen weten niet waar ze moeten beginnen met zoeken. Je ziet niet aan de deur wat een roze kerk is, of een groene.’

Of de kerkwijzer een succes wordt, hangt vooral af van het aantal kerken dat zich aanmeldt. De makers van de site zetten er zelf namelijk geen gegevens op. Het werkt net als wikipedia: alle informatie moet vanuit het publiek komen.

 

vindbaar

‘Als mensen willen dat hun kerk gevonden wordt, moeten ze die aanmelden. We hebben de site met een stel vrijwilligers gemaakt, uit idealisme. We hopen dat mensen enthousiast zijn en zich aanmelden.’ De makers schrijven de kerken niet aan met de vraag of ze zich willen aanmelden. Dat moet vanzelf ontstaan, in het vertrouwen dat een goed product zichzelf verkoopt.

De site is nog lang niet compleet. Er zijn 235 kerken te vinden, terwijl Nederland naar schatting zo’n vierduizend actieve kerken telt. Gevolg is dat een studente met geloofsvragen en -twijfels die in Groningen een kerk zoekt, nu nog nul op het rekest krijgt. En wie in Enschede een kerk zoekt die ‘aandacht voor kwetsbare mensen’ heeft, staat met lege handen. Maar dat zal niet lang zo blijven, verwacht Sonneveld. ‘Er komen nu dagelijks twee à drie kerken bij, dat kunnen er nog meer worden. En als het eenmaal loopt, staat kerkwijzer bovenaan de zoekresultaten in Google en dan zijn we een must.’

Reacties

mood_bad
  • Nog geen reacties.
  • Plaats een reactie